Carpaccio z buraka to stary, poczciwy klasyk. Obecne w kartach wegetariańskich restauracji, na większości blogów oraz w każdym domu pełnym roślinożerców. Dlatego specjalnie z okazji nadchodzących świąt przygotowałam je w zupełnie innej, zimowej i świątecznej wersji.
Buraczane carpaccio tym różni się od innych sałatek, że buraki muszą koniecznie zostać upieczone w folii. Pieczenie ma decydujący wpływ na końcowy smak całego dania – to właśnie dzięki pieczeniu czerwonych bulw szczelnie owiniętych folią, są one bardzo słodkie, wilgotne i jędrne. Cały aromat zostaje w soczystym wnętrzu, nic nie zostaje umyka do wody, tak jak to dzieje się w przypadku gotowania. Na koniec wystarczy słodkie, upieczone buraki cienko pokroić, polać cynamonowym dressingiem i obsypać suszonymi śliwkami wraz…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wegańska sałatka jarzynowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Świąteczna sałatka orzechowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie śledzie bożonarodzeniowe
Oto przepis na wysmakowaną przystawkę świąteczną! - korzenne, słodkawo-pikantne, wegańskie śledzie bożonarodzeniowe.
Wegańska szuba, czyli sałatka inspirowana kuchnią wschodu.
Inspirowana wschodnią kuchnią, wegańska szuba jest sałatką, która może konkurować z sałatką jarzynową o królowanie na moim świątecznym stole!