Przepisów na pasztety jest na blogu tak dużo, że chyba powinny mieć osobną kategorię. Jednak z okazji zbliżającego się Bożego Narodzenia przyszedł czas na kolejny wegański pasztet – świąteczny, z mnóstwem ziół oraz chlustem whiskey.
Podstawą tej receptury jest jak zawsze kasza jaglana i mielone orzechy, jednak tym razem na straży smaku stoi duża ilość słodkiej, skarmelizowanej cebulki uduszonej w whiskey. Dzięki długiemu czasowi smażenia cebuli oraz odparowanej whiskey gotowy pasztet ma naprawdę świąteczny smak – wytrawny, głęboki i delikatnie karmelowy. Dlatego jeśli nie macie pod ręką whiskey, nie pomijajcie dodatku alkoholu, tylko pożyczcie szklankę od sąsiada, wybierzcie się do sklepu lub zastąpcie ją burbonem, białym winem albo cydrem. Poczujecie, że było warto.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Uszka z grzybami (wegańskie)
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są przygotowywane przeze mnie od lat. To mój tradycyjny i sprawdzony przepis, zapraszam :)