
„Dziś są Twoje imieeeniinyy” – powitałam babcię Ulę nucąc znany szlagier Rynkowskiego. A następnie zaserwowałam szarlotkę, którą piekę już od (uwaga!) 20 lat.
Pierwszy raz zrobiłam ją w 6 klasie podstawówki. Przepis Jana Czernikowskiego z książki „Ciasta, ciasta i ciasteczka” króluje w mojej kuchni do dziś, chociaż z czasem przeszedł oczywiście modyfikacje. W archiwum bloga jest gdzieś zakurzona wersja z 2011 roku, ale teraz jest jeszcze lepsza. Kruche robię z ulubionych proporcji 3:2:1, a i recepturę na „krem francuski” udoskonaliłam.
I tak oto proszę sobie wyobrazić maślane kruche ciasto, szare Renety, cynamonowe gruszki, przykryte i zapieczone pod crème pâtissière (czyt. BUDYNiEM), który zrobiłam na mleku owsianym. Z wierzchu ciepłej szarlotki wypada by spoczywała waniliowa gałka.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
Ciasteczka z krówkami, gorzką czekoladą i precelkami
Likier słony karmel
Przygotowanie tego przepisu zajęło mi trochę czasu, bo zastanawiałam się czy chcę mieć Wasze kace na sumieniu. Czas na świąteczne …
Tradycyjny sernik waniliowy na kakaowym spodzie, z polewą czekoladową.
Są takie okazje w ciągu roku, gdy klasyczny, tradycyjny sernik waniliowy jest stałym punktem programu w naszym domu. Święta i …
Poświąteczny pudding z makowca - przepis zero waste.
Ten wegetariański przepis na pudding z makowca zero waste jest pomysłem na pyszne wykorzystanie resztek poświątecznych ciast.