Szaszłyki to chyba jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na szparagi. Wystarczy nadziać tofu razem z kawałkami zielonych szparagów na patyczki, krótko zgrillować i gotowe – cały sekret tkwi w odpowiednim sosie i marynacie.
Chociaż od dawna grilluję szparagi razem z tofu, dopiero zamarynowanie sojowego serka w pomarańczach sprawiło, że te szaszłyki na stałe weszły do mojego szparagowego jadłospisu. Dzięki pomarańczowej marynacie tofu traci swój posmak i staje się delikatne, kremowe oraz lekko cytrusowe. Marynata przydaje się też do sosu, którym można polać gotowe szaszłyki oraz wszystkie inne potrawy z grilla.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …