Żeby skorzystać z sezonu na szparagi trzeba mieć niezawodny refleks – pojawiają się znienacka i równie niepostrzeżenie znikają. I chociaż w tym roku objadłam się zielonymi szparagami we wszystkich możliwych kombinacjach, to jednak moje ulubione pozostają te najprostsze, krótko gotowane i jedzone z oliwą i migdałami.
Zielone szparagi to niezwykle szlachetne warzywa – mają delikatny smak, są wyjątkowo kruche i łamliwe. Tak nobliwych jarzyn nie wypada przygotowywać ze zbyt dużą ilością dodatków, bo nieostrożnie dobrane przyćmią ich subtelny smak i odwrócą od nich uwagę – odłóżcie więc na bok curry, kumin i inne korzenne przyprawy. Najczęściej przygotowuję je w najprostszy sposób, czyli krótko gotuję i podaję oprószone płatkami migdałowymi, płatkami drożdżowymi i oliwą z oliwek – te …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z cukinii i fenkuła z czarnymi oliwkami i delikatnym koprowym dressingiem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Elegancka młoda kapusta
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Sałatka z arbuza z oliwkami i bazylią
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańska feta z arbuzem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.