Długie, chrupiące pędy szparagów aż proszą się, żeby w coś je owinąć. Dlatego często niepotrzebnie lądują w plastrze świeżej szynki lub w tłustym kawałku smażonego boczku – brr! Czasem też okrywa się je chrupiącym ciastem francuskim – no już lepiej! Ale najbardziej im do twarzy w plastrach cukinii marynowanej w cytrynie i oliwie – mniam!
Szparagi są niezwykle delikatne, nie znoszą długiego gotowania, kakafonii smaków oraz zbyt intensywnych przypraw. Najlepiej czują się w towarzystwie oliwy, cytryny, łagodnych ziół lub warzyw o dyskretnym smaku. Dlatego tak dobrze smakują owinięte cienkimi plasterkami cytrynowej cukinii – cytrusowy aromat podkreśla ich wykwintny smak, a krucha cukinia dodaje chrupkości. Towarzystwo na odpowiednim poziomie.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …