Sezon na kukurydzę, choć krótki, zachęca nas do spojrzenia na przepisy z regionów, gdzie kukurydza jest smacznym składnikiem codziennego jadłospisu. Taką podróż palcem po mapie dobrze zacząć oczywiście od Meksyku.
Najpopularniejszą kukurydzianą sałatką w Meksyku jest chyba esquites, czyli mieszanka grillowanej kukurydzy, majonezu, czosnku, kolendry, limonki i ostrych papryczek. Sprzedaje się ją w papierowych kubkach, jest tłusta, pachnąca i pełna mocnych, świdrujących podniebienie smaków. Często wymaga popicia dużą ilością zimnego piwa, co nie zawsze zmywa posmak czosnku, ale jest bardzo przyjemne. Może i równie powszechna jest kukurydziana salsa, czyli ni to sałatka, ni to sosik podawany z głównymi daniami. Jest dużo lżejsza, bardziej chrupiąca i bogatsza w zioła i limonkę niż e…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sushi z ogórkiem, wegańskie
Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio …
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …