W moim rodzinnym domu istniała tzw. zupka żołądkowa, czyli prosta, szybka zupa, którą mama gotowała, gdy ktoś skarżył się na problemy z brzuchem, niestrawność i potrzebował lekkostrawnej, ale pożywnej i rozgrzewającej zupy. Mama gotowała tę zupę na wodzie z masłem, z warzywami korzeniowymi i z dodatkiem kaszy. Przepis przetrwał wiele lat choć nieco zmieniony. W oparciu o maminą recepturę ja gotuję dziś krupnik wegański z kaszą gryczaną, który koi żołądek, wspomaga pracę jelit i łagodzi przykre objawy kłopotów z trawieniem.
Ten krupnik wegański zawiera jedną z dwóch moich ulubionych kasz! Kasza gryczana niepalona, to złoto w kuchni, które tak rzadko doceniamy…
– jest świetnym źródłem roślinnego białka (ok. 13g białka w 100g kaszy), więc dostarczy Ci niezbędnych aminokwasów, …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe
Wegańskie leczo jest idealne dla każdego leniucha. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku i nie ma tu dużo roboty :)
Sos dyniowy kremowy (wegański)
Sos dyniowy jest kremowy i delikatny w smaku oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasują do niego aromatyczne przyprawy takie …
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw mają charakter tradycyjnych flaków. Idealne na chłodne wieczory i nie tylko!
Najprostszy przecier pomidorowy
Macie dosyć obierania surowych pomidorów, zachlapanych ścian i stania nad garnkiem, gdy robicie przecier pomidorowy? Zniechęciliście się już na tyle, …