
Oto szybkie bananowe placuszki. Przepis jest godny uwagi i na wagę złota, bo bez użycia wagi kuchennej, wystarczy 5 składników i 10 minut, no może 15. Na pewno jakiś niedowiarek powie „nie wierzę”, dlatego by udowodnić, że to niezwykle łatwe zrobiłam je w plenerze!
Głównym składnikiem są banany, ale to przepis nie tylko dla banansów, na każdą kieszeń. Kolejnym składnikiem jest jajko i wcale sobie nie robię jaj. Nie musicie wydawać kokosów, ale zamiast mleka krowiego polecam użyć kokosowe, nada placuszkom ciekawego smaku. Do ciasta dodajemy także szklankę mąki pszennej, w przypadku mąki pełnoziarnistej będzie trzeba dać więcej mleka. Na koniec aby sprawa była klarowna dodajemy topione masło, najlepiej klarowane. Dzięki temu placuszki możemy smażyć na suchej patelni i nie wyjdą tłuste. Masło oczywiście podbije także ich smak.
Placuszki serwujcie jak lubicie, z topioną czekoladą, karmelizowanymi bananami, masłem orzechowym, czy miodem. W wersji dla odważnych polecam połączyć karmelizowanego banana z gorzką czekoladą, boczkiem i syropem klonowym.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Placuszki ziemniaczano-twarogowe
Tak, tak, dobrze przeczytaliście- śniadanie do łóżka! Notka z tego cyklu, jak policzyłam, nie pojawiła się na blogu od kwietnia …
Bananowe placuszki z kawowym karmelem do kawy Starbucks Colombia Nariño
Łączenie się w pary to prawdziwa sztuka, szczególnie jeśli cenimy sobie balans smaków. Wie o tym Edytka z Randki w …
Migdałowe placuszki z truskawkami
Zabieram Was dziś na śniadanie do Tiffany’ego! Jest tam zawsze tak cudownie, że aż chce się trochę pomigdalić. Dlatego przygotowałam …
Cynamonowe ślimaki ze śliwkami
Temat trochę śliski, ale sprawa jest taka, kto ma ochotę na cynamonowo-śliwkowego ślimaka?Aby w trakcie formowania ciasto przyjemnie się ślizgało,...