
Ostatnie parę wpisów to ciecierzyca na różne sposoby: pieczona, chrupiąca przekąska, następnie hummus (z dynią), czyli pasta z cieciorki z tahiną, a dziś alternatywny sposób wykorzystania pasty, czyli placki z hummusu.
Placki są super proste w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy pod ręką hummus;) Dodałam też marchewki (startej) i brokuła (podgotowanego), co sprawdziło się świetnie, ale wybór dodatków jest dowolny i można wykorzystać to co się akurat ma pod ręką, albo nawet resztki z obiadu.
Pastę z ciecierzycy, którą użyłam, była z dodatkiem dyni, ale oczywiście każda się nada, a domowa będzie najlepsza.
Placki mają jedną wielką zaletę: spowodują, że częściej będę robić hummus. Wcześniej miałam obawy, czy wszytko zjemy i czy na pewno mam na niego ochotę przez parę dni z rzędu. Teraz problemu nie ma: jednego dnia będę jeść go jako pastę, a np. 2 dni później przerobie na placki ❤️.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Gyros z kalafiora w domowych wrapach z tzatizkami
Hej dzieciaki, szykujcie plecaki, spakujcie misia w teczkę, ruszamy na grecką wycieczkę. Nie zabraknie suchego prowiantu, w ramach warzywnego...
Wegetariańskie paszteciki z czarną soczewicą, orzechami włoskimi i miętą
To są tzw. wegetariańskie paszteciki "nieoszukane" - wypełnione po brzegi farszem w gruzińskim stylu, z orzechami i miętą.
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.