Tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado

30 min
2 porcje
962 kcal
Tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado
✍️ Opis autora:

Zrobiłam niedawno inwentaryzację w szafkach, bo już totalnie nie wiedziałam, co mam i w jakich ilościach i trochę się przeraziłam: 10 rodzajów ryżu, z 10 różnych makaronów (mimo, że jemy go mało) i wszelkie możliwe kasze, płatki, zboża. Myślę, że spokojnie przetrwałabym kilka miesięcy apokalipsy. Powstał więc plan, żeby trochę zmniejszyć zapasy i zamiast jeść tylko płatki owsiane, używałam ostatnio gryczanych, a do zupy dodałam całego owsa (pycha!). Poza tym przygotowałam tabbouleh z quinoą, który okazał się niezwykle pyszny, ale skoro jest to sałatka z truskawkami, nie może być inaczej.

Poza tym awokado, duże ilości mięty i jeszcze więcej pietruszki oraz migdały, jako element chrupiący! Jak dla mnie jest to idealne danie na lunch, które świetnie sprawdzi się też na wynos lub dodatek do mięsa/ryby.

Oczywiście quinoę można zastąpić ryżem (np. czarnym ????), kaszą jaglaną, całym ziarnem (np. orkiszem lub owsem) lub w wersji najprostszej kuskusem.

Dzisiejszy wpis chciałabym zadedykować Gosi, która obchodzi urodziny!❤ Wszystkiego najlepszego kochana :*

Tabbouleh z quinoą, truskawkami i awokado – lekka, wegetariańska sałatka bezglutenowa, bogata w błonnik. Kluczowe składniki to quinoa, świeże truskawki i kremowe awokado. Gotowe w zaledwie 30 minut, to idealne szybkie danie na upalne dni. Sałatka dostarcza zdrowych tłuszczów i witamin, a quinoa zapewnia solidną dawkę białka. Świetna jako lekki obiad lub lunch box do pracy. Podawaj z dodatkiem prażonego słonecznika i listków mięty dla chrupiącej tekstury i orzeźwiającego smaku.
🍽️ Obiady 🥗 Sałatki 🌾 Bezglutenowe 🌾 Wysokobłonnikowe
15 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
30 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/14 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/14
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
🥛 Wegetariańska

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …

65 min
4
Z
Zielonysrodek.pl
Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami
🥛 Wegetariańska

Sałatka z ryżem, batatem, szparagami i truskawkami

Sałatka z ryżem, szparagami, pieczonymi batatami i truskawkami. Kolorowo i przepysznie. Zdrowo i pożywnie.

60 min
4
335
Z
Zielonysrodek.pl
Pieczony kalafior z ciecierzycą
🥛 Wegetariańska

Pieczony kalafior z ciecierzycą

pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …

55 min
4
359
Z
Zielonysrodek.pl
Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami
🥛 Wegetariańska

Sałatka z dynią, ciecierzycą, jabłkiem i orzechami

Pojawiają się pierwsze dynie, więc czas rozpocząć #dyniowelove! Co mnie bardzo zdziwiło, na blogu są tylko 4 przepisy z jej …

85 min
4
233
Z
Zielonysrodek.pl