Dlaczego nazwałam to ciasto „Babim Latem”? – ponieważ ten króciutki, przełomowy czas pomiędzy późnym latem, a wczesną jesienią jest jednym z moim ukochanym momentów w roku! Bardzo doceniam subtelny zapach ciepłej wciąż ziemi, dojrzałych roślin i coraz bardziej wilgotnego powietrza. Zachwyca mnie to, że w drugiej połowie sierpnia, mogę zacząć oglądanie barwnego spektaklu gdy drzewa i inne rośliny zaczynają zmieniać kolory z letnich na jesienne. Uwielbiam zapach nadchodzącej jesieni o poranku… Już kilka dni temu, gdy otworzyłam rano kuchenne okno, poczułam ten wyjątkowy, niepowtarzalny aromat. Tak subtelny, że chyba rozpoznać potrafią go jedynie Ci z nas, którzy wychowali się na wsi i w wakacje wychodzili z domu ranną rosą, a z początkiem września maszerowali do szkoły otuleni właśnie ty…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ciasto marchewkowe
Przepyszne i wilgotne ciasto marchewkowe z delikatną nutą cynamonu, które otula jak ciepły koc w jesienny dzień.
pumpkin pie z imbirem, kokosem i orzechami (bez cukru, bez mąki)
Niewiele warzyw skupia na sobie tyle uwagi, co dynia jesienią (do głowy przychodzą mi tylko szparagi na wiosnę). Ale nic …
Owsianka a’la szarlotka
Owsianka a'la szarlotka, czyli owsianka z jabłkami i cynamonem, będąca zdrowszą wersją deseru lub śniadania. Płatki owsiane grają tu rolę …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!