Tarta owsiana z jabłkami

43 min
6 porcji
340 kcal
Tarta owsiana z jabłkami
✍️ Opis autora:

Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć, wystarczy blaszkę wyłożyć surową masą (zmieniałam tylko trochę proporcje)! Póki co zrobiłam tę oto tartę z jabłkami. Jak dla mnie bomba. Świetna jako coś słodkiego po obiedzie, ale nada się też na śniadanie.

Spód to płatki owsiane, masło i trochę miodu. A górę stanowi mus z karmelizowanych jabłek, do którego nie daję cukru. Zatem w całym cieście jest tylko jedna duża łyżka miodu. Chyba nieźle?

Taki spód świetnie nadałby się też na tartę czekoladową, bananową czy nawet w wersji wytrawnej, gdyby pominąć miód.

Tylko uwaga! ciasto następnego dnia mięknie, ale w przypadku tej tarty z jabłkami jest to tylko i wyłącznie zaleta: ciasto zdecydowanie lepiej smakuje, jak trochę poleży.

Chciałabym wytłumaczyć, dlaczego warto jeść płatki owsiane:

Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:

  • najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
  • najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
  • najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
  • oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.

A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich czy błyskawicznych?

W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.

Pyszna tarta owsiana z jabłkami – wegetariański deser bez dodatku cukru, bogaty w błonnik. Kluczowe składniki to płatki owsiane, jabłka i miód, które tworzą pyszną, chrupiącą podstawę i słodką owocową nutę. Gotowa w zaledwie 43 minuty, w tym szybkie 13 minut pieczenia. Zawiera mnóstwo błonnika wspierającego trawienie. Idealna na zdrową przekąskę lub słodki dodatek po obiedzie. Podawaj z odrobiną jogurtu naturalnego dla kontrastu smaków.
🌅 Śniadania 🍰 Desery 🤗 Comfort food 🚫 Bez cukru 🌾 Wysokobłonnikowe
30 min
Przygotowanie
13 min
Gotowanie
43 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 6 porcji 10x
/10 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/10
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
🥛 Wegetariańska

Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną

Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.

52 min
1
1804
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
🥛 Wegetariańska

tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie

Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak …

30 min
8
Z
Zielonysrodek.pl
ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
🥛 Wegetariańska

ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki

Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i …

50 min
6
264
Z
Zielonysrodek.pl