
Dobra wiadomość dla fanów ciastek owsianych! Idealnie nadają się one na spód tarty. I nie trzeba ich piec i kruszyć, wystarczy blaszkę wyłożyć surową masą (zmieniałam tylko trochę proporcje)! Póki co zrobiłam tę oto tartę z jabłkami. Jak dla mnie bomba. Świetna jako coś słodkiego po obiedzie, ale nada się też na śniadanie.
Spód to płatki owsiane, masło i trochę miodu. A górę stanowi mus z karmelizowanych jabłek, do którego nie daję cukru. Zatem w całym cieście jest tylko jedna duża łyżka miodu. Chyba nieźle?
Taki spód świetnie nadałby się też na tartę czekoladową, bananową czy nawet w wersji wytrawnej, gdyby pominąć miód.
Tylko uwaga! ciasto następnego dnia mięknie, ale w przypadku tej tarty z jabłkami jest to tylko i wyłącznie zaleta: ciasto zdecydowanie lepiej smakuje, jak trochę poleży.
Chciałabym wytłumaczyć, dlaczego warto jeść płatki owsiane:
Są tanie i łatwo dostępne, są bardzo uniwersalne, nadają się zarówno na owsiankę, ale i do wypieków, ciastek i muffinów. Przy tym zawierają:
- najwięcej białka z wszystkich zbóż (17%) i to tego najlepszego jakościowo;
- najwięcej tłuszczy z wszystkich zbóż (7%), w większości są to nienasycone kwasy tłuszczowe;
- najwięcej błonnika (11%), którego korzystny wpływ na zdrowie jest nie do przecenienia! błonnik obniża cholesterol, zapewnia uczucie sytości, usprawnia pracę jelit, dobrze wpływa na mikroflorę w jelicie, która w dużej mierze jest odpowiedzialna za odporność organizmu; dla porównania w mące pszennej białej jest niecałe 3%;
- oraz wapń, żelazo oraz wiele innych minerałów i witamin.
A czym różnią się płatki owsiane zwykłe od górskich czy błyskawicznych?
W zasadzie tylko stopniem przetworzenia, czyli pokrojenia. Wartości odżywcze wszystkich trzech są zbliżone. Zwykłe są otrzymane z całego ziarna, a błyskawiczne są najdrobniejsze.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!
Owsiane biscotti z pistacjami i żurawiną
Owsiane biscotti, czyli zdrowsza wersja włoskiego specjału. Bez dodatku curku i mąki. Bezglutenowe, zdrowe ciastka. Ideale jako przekąska/śniadanie.
tarta z labneh i owocami na orzechowo-czekoladowym spodzie
Ostatnio robiliśmy labneh i wielu z was temat bardzo zaintrygował i jestem ciekawa, czy ktoś faktycznie go zrobił i jak …
ciasto migdałowe z morelami i malinami. bez mąki
Ciasto migdałowe pojawiało się na moim stole od kilku dobrych tygodni (a może nawet miesięcy?). Była wersja z rabarbarem i …