tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami

70 min
4 porcje
637 kcal
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
✍️ Opis autora:

Już trzeci dzień nie mam internetu i przeżywam chwile grozy. A jeżeli już nigdy go nie odzyskam?? Największy problem polega na tym, że zupełnie nie wiem co robić (bo próbowałam już wszystkiego) i nikt nie potrafi mi pomóc. Powoli zaczynam sobie wyobrażać, jak wyglądałby świat, gdyby ktoś nagle wyłączył internet na zawsze.. Całe szczęście (ufff) na mieście można go znaleźć bez problemu :)

Ale miała być mowa o czymś zupełnie innym, więc może na temat. Dzisiejsza tarta z bakłażanem powstała z miłości do ratatouille i choć efekt końcowy nie ma za wiele wspólnego z tym słynnym francuskim daniem, tarta wyszła bardzo smaczna.

Najbardziej podoba mi się jej forma, czyli tak zwany gallete. Chyba już nigdy nie zrobię normalnej tarty! Pięknie się przypiekła, z góry jak i od spodu.

Ciasto jest idealnie krucho-maślano-rozpływające się w ustach. To pewnie zasługa tego, że dodałam do niego śmietany;)

Warzywa dodałam surowe, więc ta tarta z bakłażanem nie zbyt pracochłonna w przygotowaniu. Jedyne co trzeba zrobić, to porządnie je osolić, odczekać pół godziny (a najlepiej z godzinę), opłukać i odcisnąć część wody. A co do kształtu, to idealnie by było, gdyby wszystkie warzywa miały podobny przekrój. W praktyce jest to jednak trochę trudniejsze do zrealizowania.

Pyszna wegetariańska tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami – idealne comfort food na rodzinny obiad. Kruche ciasto z mąki i masła wypełnione warzywami sezonowymi z dodatkiem aromatycznego tymianku. Przygotowanie zajmuje 70 minut, ale efekt wart oczekiwania! Bogata w błonnik z bakłażana, wspiera pracę jelit. Świetna na letnie przyjęcia lub niedzielny lunch. Podawaj z lekką sałatką i kremową śmietaną dla podkreślenia smaku.
🍽️ Obiady 🤗 Comfort food 👶 Dla początkujących
30 min
Przygotowanie
40 min
Gotowanie
70 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/15 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/15
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
🥛 Wegetariańska

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …

65 min
4
Z
Zielonysrodek.pl
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
🥛 Wegetariańska

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …

45 min
4
440
Z
Zielonysrodek.pl
Pieczony kalafior z ciecierzycą
🥛 Wegetariańska

Pieczony kalafior z ciecierzycą

pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …

55 min
4
359
Z
Zielonysrodek.pl