
Już trzeci dzień nie mam internetu i przeżywam chwile grozy. A jeżeli już nigdy go nie odzyskam?? Największy problem polega na tym, że zupełnie nie wiem co robić (bo próbowałam już wszystkiego) i nikt nie potrafi mi pomóc. Powoli zaczynam sobie wyobrażać, jak wyglądałby świat, gdyby ktoś nagle wyłączył internet na zawsze.. Całe szczęście (ufff) na mieście można go znaleźć bez problemu :)
Ale miała być mowa o czymś zupełnie innym, więc może na temat. Dzisiejsza tarta z bakłażanem powstała z miłości do ratatouille i choć efekt końcowy nie ma za wiele wspólnego z tym słynnym francuskim daniem, tarta wyszła bardzo smaczna.
Najbardziej podoba mi się jej forma, czyli tak zwany gallete. Chyba już nigdy nie zrobię normalnej tarty! Pięknie się przypiekła, z góry jak i od spodu.
Ciasto jest idealnie krucho-maślano-rozpływające się w ustach. To pewnie zasługa tego, że dodałam do niego śmietany;)
Warzywa dodałam surowe, więc ta tarta z bakłażanem nie zbyt pracochłonna w przygotowaniu. Jedyne co trzeba zrobić, to porządnie je osolić, odczekać pół godziny (a najlepiej z godzinę), opłukać i odcisnąć część wody. A co do kształtu, to idealnie by było, gdyby wszystkie warzywa miały podobny przekrój. W praktyce jest to jednak trochę trudniejsze do zrealizowania.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …
Pieczony kalafior z ciecierzycą
pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …