
Ponieważ (przynajmniej teoretycznie) kończy się zima i zaraz będę jeść szparagi i młodą kapustę (hura hura), zrobiłam coś, co chciałam zrobić już od dawna, a zaraz może być za późno: upiekłam tartę z burakiem, marchewką i kozim serem. Ok, wiem, że nie wszyscy są takimi miłośnikami buraków jak ja, ale sekret tkwi w małym szczególe: upieczone z miodem i octem balsamicznym, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, czas najwyższy to zmienić.
Poza tym buraki są super zdrowe i posiadają specjalne moce. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają organizm, oczyszczają go i odkwaszają. Pomagają walczyć z przeróżnymi chorobami, poprawiają samopoczucie. I tak możnaby wymieniać bez końca.
A skoro już tarta, to najlepsza będzie do góry nogami, czyli tarte tatin! Świetnie się sprawdza, ponieważ warzywa pieką się jakby pod ciśnieniem i nie wysychają. Ciasto użyłam kruche ze śmietaną, jak w przypadku tego galette z bakłażanem, ale odpowiednie będzie też kupne francuskie, jak ma być szybciej.
Po upieczeniu tartę poprószyłam kozim serem i polałam gęstym octem balsamicznym.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pieczony kalafior z ciecierzycą
pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą
sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą. zdrowa, pyszna i kolorowa
Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa …
Maślane puree ziemniaczane i grillowana sałatka Cezara
Pamiętacie tekst z dzieciństwa „mięso zjedz, ziemniaki zostaw”. Ojj tutaj będzie na odwrót, bo mięsa nie będzie nawet kęsa!Drogie dzieciaczki, …