tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

65 min
4 porcje
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
✍️ Opis autora:

Ponieważ (przynajmniej teoretycznie) kończy się zima i zaraz będę jeść szparagi i młodą kapustę (hura hura), zrobiłam coś, co chciałam zrobić już od dawna, a zaraz może być za późno: upiekłam tartę z burakiem, marchewką i kozim serem. Ok, wiem, że nie wszyscy są takimi miłośnikami buraków jak ja, ale sekret tkwi w małym szczególe: upieczone z miodem i octem balsamicznym, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, czas najwyższy to zmienić.

Poza tym buraki są super zdrowe i posiadają specjalne moce. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, wzmacniają organizm, oczyszczają go i odkwaszają. Pomagają walczyć z przeróżnymi chorobami, poprawiają samopoczucie. I tak możnaby wymieniać bez końca.

A skoro już tarta, to najlepsza będzie do góry nogami, czyli tarte tatin! Świetnie się sprawdza, ponieważ warzywa pieką się jakby pod ciśnieniem i nie wysychają. Ciasto użyłam kruche ze śmietaną, jak w przypadku tego galette z bakłażanem, ale odpowiednie będzie też kupne francuskie, jak ma być szybciej.

Po upieczeniu tartę poprószyłam kozim serem i polałam gęstym octem balsamicznym.

Pyszna wegetariańska tarta z burakiem, marchewką i kozim serem to sezonowe danie na bazie mąki orkiszowej i śmietany. Wykonana w 65 minut, łączy słodycz warzyw korzeniowych z wyrazistym smakiem koziego sera. Buraki dostarczają cennych antyoksydantów, wspierając odporność. Idealna na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Podawaj z sałatką z rukolą i skropioną octem balsamicznym dla idealnego balansu smaków. To danie comfort food, które zachwyci nawet nieprzekonanych do warzyw.
30 min
Przygotowanie
35 min
Gotowanie
65 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/19 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/19
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Pieczony kalafior z ciecierzycą
🥛 Wegetariańska

Pieczony kalafior z ciecierzycą

pieczony kalafior z cieciorką. przekąska, baza do sałatki lub nadzienie do pity. podane z kremowym sosem z awokado stanowi pełnowartościowy, …

55 min
4
359
Z
Zielonysrodek.pl
Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą
🥛 Wegetariańska

Sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą

sałatka z pieczonym burakiem, pomarańczą i ricottą. zdrowa, pyszna i kolorowa

45 min
2
208
Z
Zielonysrodek.pl
Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą
🥛 Wegetariańska

Pieczone bataty z awokado, granatem i fetą

Hej wariaty! Oto szybki przepis na pieczone bataty. Serwuję je z bombowymi dodatkami: granatem, awokado, kolendrą i serem feta. Prawdziwa …

30 min
2
544
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Maślane puree ziemniaczane i grillowana sałatka Cezara
🥛 Wegetariańska

Maślane puree ziemniaczane i grillowana sałatka Cezara

Pamiętacie tekst z dzieciństwa „mięso zjedz, ziemniaki zostaw”. Ojj tutaj będzie na odwrót, bo mięsa nie będzie nawet kęsa!Drogie dzieciaczki, …

60 min
4
1494
B
Burczymiwbrzuchu.pl