Morele są pyszne w wersji na słodko jak i na słono, a jeszcze smaczniejsze robią się po upieczeniu. A gdyby tak upiec je w towarzystwie sera koziego, a na koniec posypać rukolą? Wynikiem tych rozmyślań jest tarta z morelami, która jest wytrawna, a smakuje prawie jak deser!
Mam teorię a propos moreli: im mniejsze tym smaczniejsze. Duże morele (przynajmniej zazwyczaj) wg mnie nadają się ewentualnie na przetwory. Zapieczone i tak będą lepsze niż surowe, ale to te malutkie są najlepsze i najsłodsze. Więc gdy takie spotykam na bazarku, od razu biorę większy zapas.
Ciasto zrobiłam trochę nietypowe, w sposób który niejako zaprzecza teorii. Masło z wodą zapieka się w piekarniku, aż zacznie się złocić, następnie dodajemy mąkę (która się sparza) i ciasto wgniatamy w …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny
Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. …
Kalafior zapiekany z serem
Soczysty kalafior, aromatyczne przyprawy i ciągnący się ser... przepyszne danie! Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Osobiście najba...
Pomidorowe risotto z bakłażanem
Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.