tarta z morelami, kozim serem i rukolą

70 min
6 porcji
440 kcal
tarta z morelami, kozim serem i rukolą
✍️ Opis autora:

Morele są pyszne w wersji na słodko jak i na słono, a jeszcze smaczniejsze robią się po upieczeniu. A gdyby tak upiec je w towarzystwie sera koziego, a na koniec posypać rukolą? Wynikiem tych rozmyślań jest tarta z morelami, która jest wytrawna, a smakuje prawie jak deser!

Mam teorię a propos moreli: im mniejsze tym smaczniejsze. Duże morele (przynajmniej zazwyczaj) wg mnie nadają się ewentualnie na przetwory. Zapieczone i tak będą lepsze niż surowe, ale to te malutkie są najlepsze i najsłodsze. Więc gdy takie spotykam na bazarku, od razu biorę większy zapas.

Ciasto zrobiłam trochę nietypowe, w sposób który niejako zaprzecza teorii. Masło z wodą zapieka się w piekarniku, aż zacznie się złocić, następnie dodajemy mąkę (która się sparza) i ciasto wgniatamy w formę. Przepis znalazłam u mojego guru od lodów Davida Lebovitz’a.

Ciasto wychodzi delikatne, maślane. Jest idealne do robienia latem, kiedy jest za ciepło na tradycyjne kruche. Poza tym nie trzeba masła ucierać z mąką, chłodzić w lodówce, więc robi się je stosunkowo szybko. Ja użyłam mąki orkiszowej, przez co ciasto było naprawdę bardzo delikatne, ale dało radę. Ze zwykłej pszennej konsystencja wychodzi lepsza.

Tarta bez rukoli wygląda jak słodkie ciasto, ale wystarczy posypać zielonymi listkami i od razu wygląda bardziej wytrawnie. Swoją drogą tarta za sprawa moreli jest dość słodka, więc ma się trochę wrażenie jakby to był deser, jednak dla mnie to tylko dodatkowy bonus.

Przed krojeniem tartę należy dobrze schłodzić. Inaczej, szczególnie w upale, zaczyna trochę płynąć.

Wytrawna tarta z morelami – wegetariańskie danie łączące słodycz owoców z aromatem koziego sera. Kluczowe składniki to świeże morele, kremowy ser kozi i chrupiąca rukola. Przygotowanie zajmuje 70 minut, ale efekt zachwyca! Bogata w witaminę A z moreli, wspiera zdrowie oczu. Idealna na romantyczną kolację lub elegancki obiad. Podawaj z lekką sałatką i lampką białego wina dla podkreślenia wykwintnego charakteru. Połączenie słodko-słonego smaku to prawdziwa uczta dla podniebienia!
30 min
Przygotowanie
40 min
Gotowanie
70 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 6 porcji 10x
/11 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/11
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Pomidorowe risotto z bakłażanem

Proste pomidorowe risotto z bakłażanem. Szybkie w przygotowaniu. Świetny dodatek do mięsa, ryby. Z dużą ilością parmezanu i pietruszki (lub …

45 min
2
693
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami
🥛 Wegetariańska

tarta z bakłażanem, cukinią i pomidorami

Tarta z bakłażanem cukinią i pomidorem. Pyszne maślane ciasto.

70 min
4
637
Z
Zielonysrodek.pl
tarta z burakiem, marchewką i kozim serem
🥛 Wegetariańska

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem

tarta z burakiem, marchewką i kozim serem do góry nogami, czyli tarte tatin. idealna na przystawkę, doskonale się sprawdzi z …

65 min
4
Z
Zielonysrodek.pl
risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą
🥛 Wegetariańska

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą

risotto z bobem, cukinią, cytryną i miętą. pyszne, kremowe risotto, z dużą ilością warzyw. idealne na letni obiad lub dodatek …

45 min
4
440
Z
Zielonysrodek.pl