Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

35 min
2 porcje
Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem
✍️ Opis autora:

Bonjour, Gluten Morgen, Buongiorno!

Jest takie powiedzonko „Niemcy jedzą dużo, a Francuzi dobrze”, efektem tego jest alzacka Tarte Flambée (Flammkuchen). Flambée to po francusku płomień, tarta ta wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, tak jak pizza. Można zatem powiedzieć, że to francusko-niemiecka pizza. Wiem jednak, że macie mało czasu i cierpliwości by czekać aż wyrośnie drożdżowe ciasto, dlatego płomykiem nadziei będzie ten przepis na szybki alzacki podpłomyk. Można ją śmiało przygotować w warunkach domowych. Jeśli nie macie kamienia do pizzy to można ją upiec na żeliwnej patelni lub blasze do pieczenia

Klasycznie Tartę Flambée przygotowuje się ze śmietaną, cebulą i boczkiem. Jeśli jednak nie jecie mięsa, albo uważacie na boczki to spróbujcie wersji z kalafiorem i wędzonym twarogiem. Podstawową wersję wypieka się bez sera, ale często robi się ją także z serem Munster lub pieczarkami. We wskazówkach dopisałam jak zrobić wersję z boczkiem.

Bon appetit!

Tarte Flambée – wegetariańska wersja alzackiej tarty z cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem. Cienkie ciasto z mąki pszennej pokryte śmietaną kwaśną i aromatycznymi dodatkami to szybkie danie – gotowe w 35 minut. Kalafior dostarcza błonnika wspierającego trawienie, a wędzony twaróg nadaje wyrazisty smak. Idealna propozycja na lekki obiad lub kolację w stylu bistro. Podawaj z rukolą i oliwą dla świeżego akcentu.
20 min
Przygotowanie
15 min
Gotowanie
35 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/14 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/14
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
🥛 Wegetariańska

Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą

Jeśli całe życie jesz tylko makarony z sosem pomidorowym to na pewno jesteś szczęśliwym człowiekiem, bo są pyszne. Ale skąd …

65 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

piwne podpłomyki z karmelizowanym porem, pieczarkami i orzechową brukselką

Zaraz po dzisiejszym śniadaniu, udałam się do lodówki po doskonale schłodzone piwo. Nie martwcie się jednak, nie wyznaję zasady „Piwko …

60 min
6
B
Burczymiwbrzuchu.pl

Brak zdjęcia

🥛 Wegetariańska

Krokiety ruskie

O rety, przedstawiam krokiety! Jeśli lubicie ruskie pierogi, ich smak powali Was na nogi. Gdy zgrabnie się je zawija czas …

0 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Steki z kalafiora z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, kokosem i melisą
🥛 Wegetariańska

Steki z kalafiora z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, kokosem i melisą

Nie trudno zauważyć, że lubię fristajlować, nie tylko zgrabnie łącząc słowa (dziś bohaterem będzie kalafiora głowa), ale także mieszając składniki, …

45 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl