Tarte Flambée – alzacka tarta ze śmietaną, cebulą, kalafiorem i wędzonym twarogiem

Bonjour, Gluten Morgen, Buongiorno!
Jest takie powiedzonko „Niemcy jedzą dużo, a Francuzi dobrze”, efektem tego jest alzacka Tarte Flambée (Flammkuchen). Flambée to po francusku płomień, tarta ta wypiekana jest w piecu opalanym drewnem, tak jak pizza. Można zatem powiedzieć, że to francusko-niemiecka pizza. Wiem jednak, że macie mało czasu i cierpliwości by czekać aż wyrośnie drożdżowe ciasto, dlatego płomykiem nadziei będzie ten przepis na szybki alzacki podpłomyk. Można ją śmiało przygotować w warunkach domowych. Jeśli nie macie kamienia do pizzy to można ją upiec na żeliwnej patelni lub blasze do pieczenia
Klasycznie Tartę Flambée przygotowuje się ze śmietaną, cebulą i boczkiem. Jeśli jednak nie jecie mięsa, albo uważacie na boczki to spróbujcie wersji z kalafiorem i wędzonym twarogiem. Podstawową wersję wypieka się bez sera, ale często robi się ją także z serem Munster lub pieczarkami. We wskazówkach dopisałam jak zrobić wersję z boczkiem.
Bon appetit!
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Spaghetti z pesto z pieczonej papryki, z karmelizowaną kukurydzą i fetą
Jeśli całe życie jesz tylko makarony z sosem pomidorowym to na pewno jesteś szczęśliwym człowiekiem, bo są pyszne. Ale skąd …
piwne podpłomyki z karmelizowanym porem, pieczarkami i orzechową brukselką
Zaraz po dzisiejszym śniadaniu, udałam się do lodówki po doskonale schłodzone piwo. Nie martwcie się jednak, nie wyznaję zasady „Piwko …
Krokiety ruskie
O rety, przedstawiam krokiety! Jeśli lubicie ruskie pierogi, ich smak powali Was na nogi. Gdy zgrabnie się je zawija czas …
Steki z kalafiora z sosem orzechowym, marynowanym imbirem, kokosem i melisą
Nie trudno zauważyć, że lubię fristajlować, nie tylko zgrabnie łącząc słowa (dziś bohaterem będzie kalafiora głowa), ale także mieszając składniki, …