
Tarte tatin to słynne, francuskie ciasto, do którego tradycyjnie używa się jabłek i piecze do góry nogami, po wcześniejszym skameralizowaniu owoców w cukrze i maśle. Brzmi niebiańsko, prawda?
A co się stanie jak jabłka zastąpimy pysznymi, dojrzałymi, czerwonymi figami?
Legenda głosi, że ciasto powstało przez przypadek, w celu uratowania przepieczonych jabłek na tradycyjny jabłecznik: Stephanie Tatin (jedna z właścicielek Hotelu Tatin) ułożyła kawałek ciasta na patelnii i całość zapiekła w piekarniku. Po odwróceniu okazało się, że powstała wspaniała tarta, która podbiła serca wszystkich gości i szybko stała się specjalnością hotelu.
Tarte tatin jest pyszne z jabłkami, ale uważam, że warto poeksperymentować z innymi, sezonowymi owocami.
Ja wykorzystałam figi, a ponieważ były bardzo dojrzałe i słodkie, cukier zredukowałam do minimum: użyłam 1 łyżkę miodu. Dodałam też pistacji, żeby było smaczniej i bardziej kolorowo.
Ciasto można jeść na zimno, jak i na ciepło, ewentualnie z gałką lodów waniliowych. I ostrzegam: znika szybciej, niż się pojawiło na stole.
Zobacz pełny przepis
Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
Życie jest jak bieg przez płotki, codziennie pokonujemy przeszkody i podejmujemy decyzje od których zależą nasze dalsze losy. Wygrywa ten …
Mini Pavlovy z kremem kawowym
Ostatnio miałyśmy okazję uczestniczyć w niezwykle inspirujących warsztatach w Warszawie zorganizowanych przez Starbucks. Przez kilka godzin...
Galette z czekoladą i truskawkami
Życie choć piękne kruche jest jak lód, dlatego postanowiłam upiec kruche. Aby ciasto tarty Galette rozkosznie się listkowało Rozkoszny poleca …
Pancakes owsiane
Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!