Tarte tatin z figami i pistacjami

45 min
4 porcje
160 kcal
Tarte tatin z figami i pistacjami
✍️ Opis autora:

Tarte tatin to słynne, francuskie ciasto, do którego tradycyjnie używa się jabłek i piecze do góry nogami, po wcześniejszym skameralizowaniu owoców w cukrze i maśle. Brzmi niebiańsko, prawda?

A co się stanie jak jabłka zastąpimy pysznymi, dojrzałymi, czerwonymi figami?

Legenda głosi, że ciasto powstało przez przypadek, w celu uratowania przepieczonych jabłek na tradycyjny jabłecznik: Stephanie Tatin (jedna z właścicielek Hotelu Tatin) ułożyła kawałek ciasta na patelnii i całość zapiekła w piekarniku. Po odwróceniu okazało się, że powstała wspaniała tarta, która podbiła serca wszystkich gości i szybko stała się specjalnością hotelu.

Tarte tatin jest pyszne z jabłkami, ale uważam, że warto poeksperymentować z innymi, sezonowymi owocami.

Ja wykorzystałam figi, a ponieważ były bardzo dojrzałe i słodkie, cukier zredukowałam do minimum: użyłam 1 łyżkę miodu. Dodałam też pistacji, żeby było smaczniej i bardziej kolorowo.

Ciasto można jeść na zimno, jak i na ciepło, ewentualnie z gałką lodów waniliowych. I ostrzegam: znika szybciej, niż się pojawiło na stole.

Tarte tatin z figami i pistacjami – wegetariański deser bezglutenowy, który zachwyci miłośników słodkości. Klasyczne ciasto francuskie w towarzystwie karmelizowanych fig, miodu i chrupiących pistacji. Przygotowanie zajmuje tylko 15 minut, a pieczenie 30 minut, co czyni je idealnym wyborem dla początkujących. Figi dostarczają błonnika wspierającego trawienie. Perfekcyjne na romantyczną kolację lub jako comfort food w chłodne wieczory. Podawaj ciepłe z gałką lodów waniliowych dla kontrastu temperatur.
🍰 Desery 💕 Romantyczne 🤗 Comfort food 🌾 Bezglutenowe 👶 Dla początkujących
15 min
Przygotowanie
30 min
Gotowanie
45 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Wartości odżywcze

Kalorie
Białko
Węglowodany
Tłuszcze

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 4 porcji 10x
/6 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/6
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami
🥛 Wegetariańska

Panna cotta z pieczonymi figami, gorzką czekoladą i pistacjami

Życie jest jak bieg przez płotki, codziennie pokonujemy przeszkody i podejmujemy decyzje od których zależą nasze dalsze losy. Wygrywa ten …

45 min
6
559
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Mini Pavlovy z kremem kawowym
🥛 Wegetariańska

Mini Pavlovy z kremem kawowym

Ostatnio miałyśmy okazję uczestniczyć w niezwykle inspirujących warsztatach w Warszawie zorganizowanych przez Starbucks. Przez kilka godzin...

155 min
6
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Galette z czekoladą i truskawkami
🥛 Wegetariańska

Galette z czekoladą i truskawkami

Życie choć piękne kruche jest jak lód, dlatego postanowiłam upiec kruche. Aby ciasto tarty Galette rozkosznie się listkowało Rozkoszny poleca …

105 min
6
796
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Pancakes owsiane
🥛 Wegetariańska

Pancakes owsiane

Pancakes owsiane z bananem, czyli pyszne fit śniadanie z dużą ilością błonnika. Ulubione pancakes całej rodziny, a jednocześnie zdrowe!

45 min
3
83
Z
Zielonysrodek.pl