Wiadomo, że czekolada doskonale smakuje z chili, solą morską lub pomarańczą. Jednak w grudniu warto w końcu się przekonać, że jeszcze lepiej smakuje z suszonymi śliwkami i jałowcem.
Owoce jałowca od wieków słyną z korzennego, ziołowego, gorzkawosłodkiego smaku oraz niezwykle intensywnego zapachu. Dodaje się ich do nalewek, wódek i piwa, jednak najczęściej używa się ich do dziczyzny i innych, bardzo krwistych dań – z reguły w towarzystwie czosnku, cząbru oraz liści laurowych. Tymczasem jałowiec świetnie czuje się też obok goździków, ziela angielskiego, czarnego pieprzu, suszonych śliwek oraz… gorzkiej czekolady. Pachnie intensywniej niż najlepsza przyprawa piernikowa, kręci w nosie prawie tak mocno jak imbir, a do tego cudownie podkreśla wytrawny, głęboki smak kakao.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
WEGAŃSKA TARTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELEM Z DAKTYLI
Kojarzycie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto PECAN PIE? To moja polska i oczywiście wegańska wersja tej niezwykle aromatyczne...
TOFURNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM NA SPODZIE CIASTECZKOWYM
Wśród moich przepisów znajdziecie masę propozycji na wegańskie wersje sernika, w tym wiele typowo świątecznych. Jednak jak co roku przed …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM
Nie ma Świąt bez pierniczków, wiadomo! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego leżakowania, a lukier chłodzenia …