Ze wszystkich tofurników najbardziej lubię dyniowy. Ma wspaniały kolor, jest jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy, cudownie pachnie i ciężko skończyć na jednym kawałku. Zwłaszcza jeśli na wierzchu ma domowy, żurawinowy kisiel.
Jeśli macie pod ręką puree z dyni zrobienie tofurnika zajmie wam naprawdę moment. Wystarczy wszystkie składniki na masę po prostu zmiksować, wylać na spód i cierpliwie czekać, bo tofurnik warto piec dłużej, ale w niskiej temperaturze. A kiedy już wystygnie trzeba go jeszcze tylko posmarować gęstym, kwaśnym, domowym, żurawinowym kisielem. Tak, dobrze widzicie, kisielem, a nie żadną galaretką – cienko rozsmarowany kisiel z odpowiedniej ilości owoców i mąki ziemniaczanej jest jeszcze intensywniejszy w smaku niż galaretka, a zastyga równie dobrze. Po przes…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
Wieniec cynamonowy
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Tofurniczki orzechowo – czekoladowe
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegański sernik z tofu
W moim rodzinnym domu najpopularniejszym ciastem był z całą pewnością sernik. Gdy przychodziły święta, zbliżała się jakaś uroczysta okazja lub …