Tortilla de patatas z pieczarkami, mascarpone i szczypiorkiem

35 min
2 porcje
Tortilla de patatas z pieczarkami, mascarpone i szczypiorkiem
✍️ Opis autora:

Jesień to sezon na seriale, dlatego postanowiłam rozpocząć na blogu hiszpańską serię z przepisami na tapas. Można je podjadać na domówkach, albo siedząc przykrytym pod kocem, sącząc wino i oglądając seriale. Nie przegapcie kolejnych odcinków!

Kieliszek wina El Sol w słonecznym towarzystwie daje nadzieję na udany cały wieczór, ale to jeszcze obietnica bez pokrycia. Uwielbiam historię powstania kultury tapas. Hiszpańscy mężczyźni siedzący w barach bez partnerek, sami, chronili się przed insektami przykrywając kieliszki talerzykami. Szkoda by talerzyk leżał pusty, więc warto położyć na nim smaczne przekąski na zapas, i właśnie tak powstało tapas! Nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa „tapar”, czyli przykrywać, a wspaniałe wino i przekąski od tego czasu to nierozłączna para.

Na pierwszy ogień serii tapas mój ulubiony klasyk – tortilla de patatas, czyli omlet z ziemniakami. Sprawdza się w każdych warunkach, na zimno i gorąco. Nie potrzebuje wcale dodatków, maar ja serwuję go z mascarpone, szczypiorkiem i pieczarkami. Przepis polecam gorąco, bo jest dziecinnie prosty. Zobaczcie sami na załączonym obrazku!

Tortilla de patatas z pieczarkami i mascarpone – wegetariańska wersja klasycznego hiszpańskiego omletu. Wyróżnia się połączeniem ziemniaków, pieczarek i kremowego sera manchego. Przygotowanie zajmuje zaledwie 35 minut, a danie dostarcza solidnej porcji białka z jajek. Pieczarki dodają wartościowego błonnika wspierającego trawienie. Idealna na jesienną kolację lub przysmak podczas wieczoru z serialem. Podawaj z odrobiną wędzonej papryki i świeżym szczypiorkiem dla wyrazistego smaku.
15 min
Przygotowanie
20 min
Gotowanie
35 min
Łącznie

Zobacz pełny przepis

Ten przepis pochodzi z zewnętrznego bloga. Kliknij poniżej, aby przejść do oryginalnej strony.

Przejdź do bloga

Ocena

Oceń ten przepis

Zaloguj się, aby ocenić

Składniki i porcje

Dostosuj liczbę porcji:
x
0.25x Oryginał: 2 porcji 10x
/13 składników zaznaczonych

Składniki dla :

x
porcji
/13
zaznaczonych

Podobne przepisy

Inne przepisy z podobnymi kategoriami

Croquetas
🥛 Wegetariańska

Croquetas

Czas na kolejny przepis w ramach hiszpańskiej serii.O rety, oto krokiety, które powstają na bazie beszamelu. Do środka możecie włożyć …

35 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Frytki Halloumi
🥛 Wegetariańska

Frytki Halloumi

Say cheese! Nie wiem jak wy, ale ja na widok serowych rarytasów zawsze się uśmiecham. Jeśli chcesz być szczęśliwy i …

30 min
2
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Hot dogi z batatem
🥛 Wegetariańska

Hot dogi z batatem

Dzisiaj coś dla tych, którzy mają ochotę na pieska. Przepis na hot dogi, który powali Was na nogi! Ale nie …

67 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl
Zapiexy z kurkami
🥛 Wegetariańska

Zapiexy z kurkami

Wybierz miss kurkowych zapiexów 2020.1 – Madeline – kurki, mozzarella, karmelizowana czerwona cebula, czerwona porzeczka, bazylia2 – Federica –...

35 min
4
B
Burczymiwbrzuchu.pl