Próbowaliście kiedyś roślinnego twarożku? Jeśli nie, to musicie czym prędzej zaopatrzyć się w garść dobrych orzechów, sok z cytryny oraz płatki drożdżowe – potem wystarczą tylko trzy minuty pracy i gotowe!
Roślinne twarożki wcale nie są tylko dla wegan i weganek – są tak pyszne i proste w przygotowaniu, że powinny wejść do jadłospisu każdego niezależnie od jego diety. Wystarczy na noc namoczyć orzechy, rano je odcedzić i zmiksować z kilkoma dodatkami. Możecie dowolnie dobierać ulubione zioła i przyprawy, zamiast czosnku niedźwiedziego może to być koperek, szczypiorek albo świeża bazylia. Jedyne czego nie wolno pominąć, to sok z cytryny (który zakwasza orzechowy serek) oraz płatki drożdżowe (które nadają paście serowego smaku). Gotowy twarożek można przechowywać w szczelnym pojemn…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Koktajl z kiwi
Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja …
Koktajl z mango
Koktajl z mango to najczęstsza forma w jakiej je spożywam, jest przepyszny. Ten przepis to forma podstawowa, można oczywiście zastąpić …
Białkowa kawa kuloodporna (keto, wegańska)
Gęsta i kremowa kawa o smaku czekoladowym, przypominająca cappuccino to hit ostatnich tygodni. Po blendowaniu tworzy się aksamitna pianka, k
Bananowy twarożek z tofu
Bananowy smak bardzo dobrze komponuje się z tofu. Twarożek jest wegański oraz bezglutenowy. Szczególnie polecam dla alergików :)