Kto raz zrobi w domu twarożek z pestek lub orzechów, ten będzie robił go już zawsze. Wystarczy garść migdałów namoczonych przez noc w wodzie, ulubione świeże zioła oraz odrobina soku z cytryny i gotowe – mamy pyszny, kremowy serek z migdałów.
O tej porze roku robię migdałowy twarożek niemal codziennie, doprawiając go masą koperku, pietruszki, rzodkiewek albo czosnku niedźwiedziego. W lecie doprawiam go bazylią i zjadam ze świeżym pomidorem, a kiedy nie ma świeżych ziół, po prostu dodaję szczodrze soli i pieprzu. Zawsze wychodzi przepyszny, a kluczem do przemiany garści migdałów w twarożek, jest zakwaszenie serka – wystarczy trochę soku z cytryny albo wody z ogórków kiszonych. Kto nie wierzy, niech spróbuje!
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
WEGAŃSKIE GOFRY BANANOWE
Szybki pomysł na śniadanie? Chrupiące gofry! Tak jak w przypadku CHLEBKA BANANOWEGO , czy PANCAKES przydadzą się dojrzałe, słodkie banany....
WEGAŃSKIE JAJKA SADZONE
Nadchodzi rewolucja - wegańskie jajko sadzone! I to nie byle jaka imitacja, efekt końcowy jest autentycznie przerażająco zbliżony do prawd...
WEGAŃSKI CHLEBEK KUKURYDZIANY - CORNBREAD
Chlebek kukurydziany poznałam dopiero w zeszłym roku przy okazji odwiedzin Nowego Jorku i od tego momentu zapragnęłam uzyskać wegański prze...
WEGAŃSKI SER JAK GORGONZOLA
Roślinna wersja gorgonzoli to chyba mój ulubiony, serowy przepis z E-BOOKA ! a z reszta to był jeden z serów, …