
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są dla mnie nieodłącznym elementem świąt. Już od dziecka wykradałam mamie z kuchni świeżo ugotowane uszka do barszczu i do dzisiaj przygotowuję je własnoręcznie.
Uszka warto przygotować w większej ilości i je zamrozić. Więcej o mrożeniu i rozmrażaniu pierogów pisałam tutaj. Pamiętajcie, uszek nigdy nie jest za mało i bardzo często znikają w niewyjaśnionych okolicznościach 🙂
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Seleryba, czyli seler a’la ryba (wegańskie)
Seleryba, czyli seler z nori smakujący jak ryba. Ugotowany seler strukturą przypomina rybę, a arkusze nori nadają rybi posmak.