Sery to podobno najtrudniejsza rzecz do odstawienia przy przejściu na weganizm. Boleśnie się o tym przekonuje, tym bardziej, że zamienniki po prostu nie zdają egzaminu. Brak kazeiny czy aromatu dojrzewania skutecznie przekreśla je w codziennej kuchni. Mi najbardziej brakuje żółtych serów, które idealnie rozpuszczają się na burgerze czy serów pleśniowych i dojrzewających, o zdecydowanym smaku i aromacie (ale akurat tu przychodzą z pomocą nerkowce – to może kiedyś Wam opiszę).
Niewątpliwie jednym z dodatków do dań a’la włoskich, makaronów, lasagne czy zapiekanek, którego nie może zabraknąć jest parmezan. Wonne nitki, ciągnące się przy każdym kęsie po starciu parmezanu na gorącą potrawę to coś nie do zastąpienia. I rzeczywiście, w świecie wegańskim ciągnięcie ciężko odtworzyć, ale s…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wegańskie Pesto z Kolendry i Słonecznika
Wegańskie pesto z kolendry i słonecznika jest łatwe, do przygotowania dosłownie w 10-15 minut a efekt tak bombowy, że to …
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...