_„Na grupach kulinarnych nie ma nic gorszego niż jeb*ni obrońcy oryginalnej carbonary…”_ To cytat z jednej z past (takich powielanych, szyderczych kawałków polskiego Internetu), odnoszący się do tematu oryginalności receptury na carbonarę. Past? Dokładnie, zaczynamy od pasty. Ja przygotowuję spaghetti carbonara, ale można użyć również fettucine, linguine, rigattoni czy innych – akurat w tej materii nie ma do końca zgody co jest oryginalne/autentyczne. Już powszechnie (mam nadzieję) wiadome jest to, że do carbonary nie używa się śmietany. Sos to emulsja z jajek/żółtek oraz sera i zabielanie go to jedno z największych świętokradztw na jakie można się porwać przy tworzeniu tego dania. Kolejnym dużym błędem jest wkomponowywanie do sosu wszelkich wędzonek. Używanie wędzonej wędliny (np. boc…
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …
Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)
Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto …
Sos indyjski z makaronem (wegański)
To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos indyjski z makaronem jest niezwykle aromatyczny przez dużą ilością przypraw takich …
Wegańska chińszczyzna
Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować …