Czy carbonara może istnieć bez boczku i jajka? Na pierwszy rzut oka wydaje się to niemożliwe, bo przecież klasyczny przepis bazuje właśnie na tych składnikach. Ale gdy weganizm wkracza do kuchni, okazuje się, że można stworzyć danie równie pyszne, aromatyczne i satysfakcjonujące. Wegańska carbonara udowadnia, że roślinna wersja kultowej potrawy może podbić kubki smakowe nawet tych, którzy na co dzień stronią od tofu czy płatków drożdżowych.
Inspiracją do stworzenia tego przepisu była moja wszystkożerna żona, która pewnego dnia powiedziała: „A dałbyś radę zrobić carbonarę w wersji wegańskiej? Tylko żeby smakowała tak dobrze jak oryginał!” No cóż, wyzwania przyjmuję z otwartymi rękami, zwłaszcza w kuchni. Wiedziałem, że carbonara bez boczku i carbo…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …
Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)
Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto …
Sos indyjski z makaronem (wegański)
To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos indyjski z makaronem jest niezwykle aromatyczny przez dużą ilością przypraw takich …
Wegańska chińszczyzna
Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować …