Sałatka z arbuzem i fetą to jeden z ulubionych, letnich klasyków. Zawsze wszystkim smakuje, zawsze pierwsza znika ze stołu i zawsze znajdzie się ktoś, kto jeszcze jej nie próbował. Dlatego pomyślałam, że przyda się wegańska odpowiedź na ten hit wszechczasów oraz mała opowieść o tym, skąd ta sałatka pochodzi.
Kilka lat temu połączenie fety oraz arbuza podbiło internet. Swój przepis podawali wszyscy znani kucharze i kucharki, a często towarzyszyła temu atmosfera autorskiego odkrycia. Tymczasem połączenie arbuza oraz fety jest bardzo popularne w ojczyznach arbuzów oraz słonych, twardych serów, czyli w Bułgarii oraz Grecji.
Trudno rozsądzić (i chyba nie ma to większego sensu), do której kraju ta sałatka przynależy bardziej. Sposób podania jest dość podobny, chociaż można zauważ…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z cukinii i fenkuła z czarnymi oliwkami i delikatnym koprowym dressingiem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Elegancka młoda kapusta
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Szparagi naprościej
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Sałatka z arbuza z oliwkami i bazylią
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.