Są w kuchni polskiej takie dania, bez których zima jest niepełna, bo naprawdę dobrze smakują one tylko zimą! Dla mnie wegańska Kwaśnica góralska to zdecydowanie jedno z nich. Wypróbuj ten przepis póki za oknem ziąb! 😉
Idealnie byłoby ogrzewać zmarznięte dłonie miską, z której paruje gorąca, wegańska kwaśnica, w górskim schronisku podczas wędrówki. Jeśli jednak – tak jak ja – musicie póki co odmówić sobie zimowych, górskich wypraw, to… nie musicie odmawiać sobie kwaśnicy!
Jako dziecko jeździłam z rodzicami w polskie góry i chociaż marny był ze mnie wtedy piechur, to jednak i tak pamiętam jak ogromną przyjemnością był parujący talerz tej góralskiej zupy zajadany ze smakiem w mroźny dzień wśród gwaru karczmy. Później moja mama odtwarzała smak tamtej zupy w dom…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Wegański krupnik bez mięsa
Kto powiedział, że krupnik musi mieć mięso, żeby smakować jak milion dolarów? Niech pierwszy rzuci marchewką! Dziś udowodnię Ci, że …
Wegańskie leczo z cukinii i fasolki szparagowej – danie jednogarnkowe
Wegańskie leczo jest idealne dla każdego leniucha. Wszystko przygotowujemy w jednym garnku i nie ma tu dużo roboty :)
Sos dyniowy kremowy (wegański)
Sos dyniowy jest kremowy i delikatny w smaku oraz bardzo prosty w przygotowaniu. Świetnie pasują do niego aromatyczne przyprawy takie …
Flaczki z boczniaków (wegańskie)
Flaczki z boczniaków dzięki dużej ilości aromatycznych przypraw mają charakter tradycyjnych flaków. Idealne na chłodne wieczory i nie tylko!