Kiedy myślimy o włoskiej kuchni, lasagne często pojawia się na szczycie listy ulubionych dań. Ta warstwowa uczta, pełna soczystego sosu pomidorowego, kremowego beszamelu i aromatycznych ziół, to klasyka, którą trudno przebić. Ale co jeśli moglibyśmy nadać jej zupełnie nowy wymiar, a przy tym zachować pełnię smaku? Wegańska lasagne z tofu to nie tylko zdrowsza alternatywa, ale też danie, które zaskakuje głębią smaku i teksturą, której nawet zatwardziali mięsożercy nie będą mogli się oprzeć.
To, co czyni tę wersję lasagne wyjątkową, to połączenie smaków, które idealnie ze sobą współgrają. Mielone tofu przygotowane z dodatkiem sosu sojowego, wędzonej papryki i płatków drożdżowych, tworzy „mięsne” warstwy. To one z powodzeniem zastąpią tradycyjny farsz mięsny. Dodate…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …
Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)
Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto …
Sos indyjski z makaronem (wegański)
To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos indyjski z makaronem jest niezwykle aromatyczny przez dużą ilością przypraw takich …
Wegańska chińszczyzna
Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować …