Kalimera! Wiecie, że musaka nie jest grecka? Jest arabska z wpływami tureckimi, a wersja z beszamelem to próba (udana jak widać) zeuropeizowania tego dania i odcięcia się od tureckich naleciałości w kuchni greckiej z początku XX wieku. Czy jest trudność w zweganizowaniu tego dania?
Pewna. Największym wyzwaniem jest wegański beszamel, do którego potrzebujemy porządnego roślinnego masła i nieco cierpliwości. Dalej idąc, mamy problem z zastąpieniem mięsa i sera – zamiast pierwszego używam granulatu sojowego, który jest najłatwiejszym w obróbce i według mnie bardzo skutecznym zamiennikiem mielonego (dla tych, którzy nie przepadają za soją rozpisałem wersję z soczewicą). Co z serem? Myślę, że nie zaskoczę Was gdy powiem, że użyjemy tu sporej ilości płatków drożdżowych. Z resztą, musak…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado
Kotleciki z batata i soczewicy z kremowym sosem z awokado. Wegańskie, bezglutenowe. Pyszne i pożywne, na obiad lub przekąskę.
CUDOWNE Kotlety sojowe z cukinią
Zastanawiasz się co ukręcić na obiad? Brakuje Ci pomysłu? Dzisiaj przychodzę z bardzo prostym, ale jednocześnie pysznym sposobem na kotlety …
Wegański kebab z tofu
Mas już dość objadania się niezdrowymi fastfoodami, ale lubisz ich smak i formę podania? Spróbuj zrobić sobie mojego ulubionego wegańskiego …