Wegańska napoleonka, czyli zdrowsza siostra znanego ciastka
Wegańska napoleonka to jedno z najprostszych ciast, doskonałe dla początkujących lub leworęcznych piekarzy i piekarek. Właściwie trudno mówić tu nawet o cieście, bo do jej przygotowania wystarczy gęsty, budyniowy krem oraz arkusz ciasta francuskiego. Ja piekę ją w nocy, kiedy nie mogę spać albo kiedy dostaję sms’a, że jadą niespodziewani goście i muszę zdążyć w kwadrans.
Czasem do kremu dodaję wody różanej, ale po ostatniej minie Madźko, kiedy jedząc napoleonkę bardzo delikatnie oświadczyła, że chyba nie jest wielką fanką smaku różanego, zdecydowałam się podać klasyczny przepis z dodatkiem wanilii.
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …