Panna cotta to jeden z tych deserów, który wegetarianie i weganie muszą zrobić sami w domu albo obejść się smakiem, gdyż we wszystkich restauracjach robiony jest na śmietanie i żelatynie. Na szczęście da się zrobić panna cottę, która jest prosta, pyszna i bez kopyt.
Do zrobienia wegańskiej panna cotty wystarczy ulubione roślinne mleko, mleko kokosowe i agar. Śmietanę można kupić gotową lub odpowiednio schłodzić puszkę mleka kokosowego, a następnie zebrać oddzieloną śmietanę. Reszta jest już bardzo prosta, wystarczy tylko podążać za przepisem i nie przesadzić z agarem – panna cotta musi być delikatna i lekko chwiejna.
Poniższy przepis jest dla początkujących – panna cotta zawsze zastyga i dobrze smakuje. Jeśli szukacie przepisu dla bardziej wkręconych, to tutaj znajdziecie p…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
mus jabłkowy bez cukru
Robienie przetworów zimą pewnie nie jest najpopularniejszą praktyką, ale wszędzie pełno jabłek, które aż się proszą, żeby je zapakować w …