O podstawowej, najpopularniejszej wersji wegańskiej panna cotty – czyli zrobionej przy użyciu agaru – pisałam już pięć lat temu. Jednak przez te lata dużo się najadłam, nagotowałam i nacytałam i wiem już, że do zrobienia panna cotty wystarczy agar. Ale do zrobienia świetnej panna cotty otrzebna jest jeszcze… mąka ziemniaczana.
Jest bardzo dużo substancji żelujących. Zdecydowanie najpopularniejszą jest żelatyna, a wśród osób niejedzących mięsa agar – agar. I chociaż obydwa te składniki zmieniają płyny w żel to należy inaczej je obsługiwać oraz mieć świadomość tego, że dają różną strukturę żelu. A kto raz próbował domowych agarowych galaretek pewnie przeczuwa o co chodzi. Są dużo bardziej twarde, kruche i mało elastyczne. A zatem krok po kroku czem…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …