Oto przepis na wegańską wersję dania, które gości na świątecznych stołach w całej Polsce! Wegańska ryba po grecku ma wiele zalet (jak to zwykle bywa z wegańskim jedzeniem…😊), ale ma też jedną zasadniczą, która sprawia, że jest to przykład dania bezdyskusyjnie lepszego w wersji wegańskiej niż w tradycyjnej. W wersji wege nie ma ości! 😊
Pamiętam te wszystkie niezliczone ryby po grecku, których w swoim mięsożernym etapie życia nie zjadłam, mimo że tak lubiłam ten smak! – smak lubiłam, ale wręcz nie znosiłam tego momentu, gdy spośród góry pysznych warzyw trzeba było wygrzebać zabłąkaną rybią ość! Albo – o zgrozo! – podjąć szybką decyzję „Połknąć z kamienną twarzą? Pogryźć dzielnie? Wypluć w serwetkę? Pójść do łazienki?” gdy okazywało się, że ta zabłąkana ość jest już w ustach… Brr…! …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)
Boczniaki a'la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym mocno pomidorowym sosie. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej.
Kapusta z grzybami (wegańskie, keto)
Kapusta z grzybami to świetny dodatek do dania głównego, jest również niezastąpiona na Wigilijnym stole. Ponadto można ją wykorzystać jako...
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Uszka z grzybami (wegańskie)
Uszka, czyli malutkie pierogi faszerowane grzybami są przygotowywane przeze mnie od lat. To mój tradycyjny i sprawdzony przepis, zapraszam :)