Moja miłość do sałatki jarzynowej sięga roku 1998, kiedy przygotowana przeze mnie wygrała klasowy konkurs kulinarny. I chociaż wszyscy wiemy, że jest odrobinę retro, ciut kiczowata, a do tego kojarzy się z garmażerką, to wciąż jednak trudno wyobrazić sobie bez niej świąteczny stół.
Przygotowywanie sałatki jarzynowej to prawdziwy rytuał – zawsze zaczyna się od odszukania proporcji zapisanych w kulinarnych zeszytach. Ile wkroić ogórków kiszonych, dodać pół jabłka czy całe, czy seler jest niezbędny, czy może wystarczy pietruszka? To od odpowiedzi na te pytania zależy szlachetny smak sałatki, który często staje się znakiem firmowym każdej gospodyni. Ile to razy na imieninach ciotek w kuluarach słyszało się albo prośby o przepis, albo szepty pełne wyrzutu: popatrz jak…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Świąteczne carpaccio z buraka
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Świąteczna sałatka orzechowa
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wegańskie śledzie bożonarodzeniowe
Oto przepis na wysmakowaną przystawkę świąteczną! - korzenne, słodkawo-pikantne, wegańskie śledzie bożonarodzeniowe.
Wegańska szuba, czyli sałatka inspirowana kuchnią wschodu.
Inspirowana wschodnią kuchnią, wegańska szuba jest sałatką, która może konkurować z sałatką jarzynową o królowanie na moim świątecznym stole!