Zanim na dobre zacznie się sezon młodego ziemniaka, kiedy każdy kartofel jest pyszny wyciągnięty prosto z wody, postanowiłam wykorzystać zalegające resztki zimowych ziemniaków. A nie ma lepszego miejsca dla zimowego kartofla niż w misce sałatki ziemniaczanej!
Zwłaszcza kiedy sałatka jest lekka, pyszna i gotowa w kwadrans. Polecam spróbowanie jej szczególnie osobom, które nie są weganami lub wegankami, bo śmietana słonecznikowa użyta w tym przepisie jest pyszna, zdrowa i niskokaloryczna, czyli zupełnie odwrotnie niż majonez lub śmietana, które tradycyjnie dodaje się do kartoflanych sałatek. A kto to nie wierzy w jej istnienie, temu dołączam zdjęcie na końcu przepisu.
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sałatka z buraków, wegańska
Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu.
Sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh
Pyszna, lekka sałatka z kuskusem, bobem i granatem czyli moja wersja tabbouleh. Z duża ilością pietruszki i mięty. Idealna do …
Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią
Sałatka z czarnym ryżem, kukurydzą, pomidorkami i brzoskwinią. Kolorowa, pyszna, idealna na grilla.
Sałatka z cukinią i gruszką ze świeżymi ziołami i prażonymi migdałami
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.