Jeśli myślisz, że szakszuka to tylko jajka w pomidorach, to czas na małe kulinarne objawienie! Wegańska szakszuka z tofu to roślinna wersja tego klasycznego dania, która nie tylko smakuje obłędnie, ale i dostarcza mnóstwa białka. Jest aromatyczna, lekko pikantna i idealnie komponuje się z chrupiącą bagietką. Co więcej, przygotujesz ją w mniej niż 30 minut!
Nie musisz być weganinem, aby pokochać to danie. Jeśli szukasz zdrowego śniadania na ciepło, szybkiego lunchu lub lekkiej kolacji, to szakszuka z tofu będzie strzałem w dziesiątkę. A dzięki czarnej soli (kala namak) tofu zyskuje smak zbliżony do jajek, więc nawet zagorzali miłośnicy klasycznej wersji będą zaskoczeni.
Czy wiesz, że szakszuka to jedno z najpopularniejszych dań Bliskiego Wschodu? Jej nazwa pochodzi z arabski…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Idealne bezglutenowe naleśniki
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
WEGAŃSKI QUICHE ZE SZPARAGAMI
Quiche - czyli kisz, a inaczej tarta na wytrawnie z masą bez jajeczną, dzisiaj z zielonymi szparagami oraz odrobiną domowej …
Tofucznica z jarmużem
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Smalec z fasoli
Chcesz zaskoczyć rodzinę nową i ciekawą pastą? Smalec z fasoli się do takich zalicza! Bardzo ciekawy i wyjątkowy smak przypominający …