„Tego pysznego, prostego dania prawie nikt nie zna…” - Uświadomiłam to sobie gdy już byłam dorosła i przeprowadziłam się do Warszawy. Trudno było mi w to uwierzyć, bo śledzie z ziemniakami, to połączenie proste, adwentowe, pochodzące z tradycyjnej, dawnej polskiej kuchni postnej i (co najważniejsze!) PYSZNE! Oto przed Wami wegańska zapiekanka śledziowa.
Jeden jedyny raz smakowałam w Warszawie tego dania przygotowanego przez kogoś innego niż ja sama. Kilka lat temu Kuba Steuermark przygotował w telewizji śniadaniowej bardzo podobną zapiekankę, gdy prezentował właśnie tradycyjne dania adwentowe. Była przepyszna! – wtedy jadałam jeszcze ryby i zachwyciło mnie jego wykonanie!
Moja dzisiejsza wersja oczywiście jest daniem wege, a więc używam „śledzi” z boczniakó…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Pierogi z kapustą i grzybami (wegańskie)
Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka kuchni polskiej. Tak bardzo je lubię, że często przygotowuję również poza sezonem świątecznym.
Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną
Idealne danie na wykorzystanie włoszczyzny po gotowaniu zupy! Pasztet jaglalano-soczewicowy z włoszczyzną rewelacyjnie smakuje samodzielni...
ŚWIĄTECZNE GOŁĄBKI Z SEITANEM, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI
U mnie w domu nigdy nie było tradycji jedzenia gołąbków w święta, jadło się je zwykle bez okazji. W tym …
Jabłka faszerowane kiszoną kapustą
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.