Jak wiadomo wszystko można przygotować w domu – zależnie od nakładu energii i poniesionych kosztów (nie tylko finansowych). Można również przygotować wegański zamiennik boczku, którego podsumowanie składników odżywczych wypada nieporównywalnie lepiej niż boczku mięsnego a smak zaskoczy niejedną osobę.
Moja przygoda z różnymi próbami podrobienia bekonu jest krótka. Nie próbowałem jeszcze bowiem papieru ryżowego, seitana, tofu, skórek z banana itd… Spróbowałem jednak już kilka razy przygotować wegański bekon z yuby czyli skórki sojowej lub (co nie brzmi już tak dobrze) kożucha z napoju sojowego i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.
Dopracowałem gramatury, pokombinowałem ze składem marynaty i voila! Przed Wami yuba w bekonowym stylu!
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …