Tradycja przygotowywania wigilijnej „kapustki z grzybami i fasolą” podobno wywodzi się z podkarpacia. Ja mam jednak wrażenie, że całe wschodnie kresy znają i uwielbiają ten świąteczny specjał! Z inspiracji tym daniem powstał mój przepis na wegański bigos wigilijny z Pięknym Jasiem!
To danie jest wariacją na temat tzw. „kapustki wigilijnej”, która w moim domu rodzinnym była rodzajem bigosu bezmięsnego, ale z dodatkiem fasoli i z dużą ilością grzybów. Danie pyszne i przygotowywane jedynie raz w roku, właśnie na Wigilię. W przepisie mojej mamy z pewnością jest wiele słonej i kwaśnej kiszonej kapusty oraz ostrych przypraw. Dodatkowo, charakterystyczny aromat suszonych i podsmażanych grzybów sprawia, że jest to danie nie do pomylenia z niczym innym na świecie. Co roku czekam z niecier…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Najlepszy barszcz wigilijny
Nie oszukujmy się, mówiąc, że nie mogę doczekać się świątecznego jedzenia, mam na myśli głównie barszcz z uszkami, reszta mogłaby …
Zupa chrzanowa
Prawdziwie świąteczna zupa, która świetnie smakuje nie tylko od święta! Lubie chrzan? Ja bardzo... Hummus z chrzanem, pasztet posmarowany chrzanem …
Wegański żurek
Żurek to jedna z tych zup, które od lat królują na polskich stołach, szczególnie podczas ważnych świąt i rodzinnych spotkań. …
Wegański barszcz wigilijny
Czy jest coś bardziej świątecznego niż zapach barszczu unoszący się w kuchni? No dobrze, może jeszcze zapach pierniczków, ale to …