Towarzysze i towarzyszki, czy pamiętacie jeszcze blok czekoladowy? Na pewno ci z was, którzy urodzili się w Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej dobrze znają ten deser, który w kryzysowych czasach miał osładzać rzeczywistość. I chociaż dzisiaj sklepowe półki aż uginają się od nadmiaru słodyczy, to domowy blok czekoladowy z wieloma z nich wygrywa swoim niesamowitym, mlecznym smakiem. Zwłaszcza, jeśli mowa o wegańskim bloku czekoladowym.
Niewiele wiadomo o historii bloku czekoladowego, ale jedno jest pewne – powstał dzięki pomysłowości naszych mam i babć, które na przekór niedostatkom sklepowych półek starały się przygotować desery dla swoich najbliższych. Według socrealistycznego przepisu blok składał się z kakao, mleka w proszku, margaryny, cukru oraz pokruszonych ciastek. Jednak dz…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki
Ryż na mleku kokosowym z mango i skórką limonki. Pyszne, pożywne śniadanie lub przekąska. Zasmakuje tym małym jak i tym …
Sernik z nerkowców z malinami na czekoladowo-orzechowym spodzie
Przedstawiam kolejne ciasto z cyklu bez mąki, bez cukru, bez nabiału, wegańskie i tym razem też paleo. Sernik z nerkowców …
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
domowe najlepsze: nutella (bez cukru, słodzików, samo zdrowie)
Jestem uzależniona od czekolady, mogłabym ją jeść na okrągło: na śniadanie w owsiance, na przekąskę w muffinach, dodawałam ją też …