Na blogu znajdziecie już przepis na wegański gulasz po węgiersku. Tamta wersja jest bardziej słodka, warzywna, wręcz letnia. Ta zaś, o której dziś rozmawiamy będzie ciemniejsza, sycąca, mocna i napakowana smakiem. Będzie ciut grzybów, mało warzyw, solidna baza i umami. To prawdziwy, gęsty, wegański gulasz, idealnie sprawdzi się zimą, ale nie tylko. Przy tworzeniu tego przepisu wzorowałem się na gulaszu wołowym mojej mamy oraz wszelkich podobnych, które zajadałem głównie z plackami ziemniaczanymi (na które przepis, w wersji wegańskiej znajdziecie tutaj). Czy się udało? Moim zdaniem tak! Powiem więcej. Ten przepis jest niesamowicie łatwy a zaprowadzi Was do gulaszowego nieba.
Do dzieła!
P.S. Warto zajrzeć po inne proponowane dodatki do tego gulaszu:
– kluski śląskie
…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera!
Wygląda jak sos serowy, smakuje jak sos serowy.. ale sera wcale tam nie ma! Sos serowy z ziemniaka jest naprawdę …
Moskole – góralskie placki z gotowanych ziemniaków (wegańskie)
Moskole to wegańskie placki z gotowanych ziemniaków. Z zewnątrz chrupiące, w środku miękkie, rewelacyjnie smakują z masłem czosnkowym!
Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie
Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku. Są tak dobre, że prawie nie było czego smażyć gdy zaczęłam się …
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …