Dobry makaron, wymieszany z PRZEPYSZNYM sosem… Takie obiady uwielbiam. Inspiracją do dzisiejszego dania, był wegański sos bolognese z soczewicą. Nie miałem jednak ochoty na klasyczną wersję, w której znajduje się również marchewka i seler, tak więc postawiłem na lekką wariację tego znanego i lubianego dania. Oj ta wersja smakuje mi wyjątkowo dobrze!
Bazą tego cudownego sosu jest oczywiście wspomniana w tytule soczewica. Użyłem dwóch rodzajów soczewicy, czyli zielonej oraz czerwonej. Dlaczego? Przede wszystkim czerwona soczewica jest delikatniejsza i troszkę szybciej się ugotuje. Dzięki temu gdy zielona jest zrobiona w punkt, to czerwona już jest lekko rozgotowana. Taka soczewica zagęszcza i spaja sos.
Pieczarki brunatne oraz orzechy włoskie również grają w …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Makaron ze szpinakiem wegański
Wegański makaron ze szpinakiem uwielbiam ze względu na swoją prostotę i często przygotowuję to danie pomimo, że jestem wegetarianką. Jest …
Pesto paprykowe z makaronem (wegańskie)
Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto …
Sos indyjski z makaronem (wegański)
To jedno z moich ulubionych i szybszych dań. Sos indyjski z makaronem jest niezwykle aromatyczny przez dużą ilością przypraw takich …
Wegańska chińszczyzna
Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować …