Jedni lubią makowiec drożdżowy, niektórzy murem stoją za wersją z kruchego ciasta, a nieliczni zamiast dużego wypieku wybierają małe makowe ciasteczka. Na szczęście co do jednego wszyscy są zgodni – w makowcu najlepsze jest nadzienie i najlepsze są te makowce, w których jest go znacznie więcej niż ciasta. A makowcem idealnym dla wszystkich jest makowiec japoński. Bo jest to makowiec zrobiony bez ciasta, wyłącznie ze słodkiej, kremowej masy makowej.
Przepis na makowiec japoński sięga czasów PRLu i najczęściej figurował pod nazwą makowiec japoński, japoński makowiec z jabłkami, a nawet japońska makotka lub japońska szarlotka z makiem. Sprawa tego, czy bliżej mu do makowca czy do szarlotki – bo wiadomo, że do makowca – nie rozpalała mojej wyobraźn…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
WEGAŃSKA TARTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I KARMELEM Z DAKTYLI
Kojarzycie bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych ciasto PECAN PIE? To moja polska i oczywiście wegańska wersja tej niezwykle aromatyczne...
TOFURNIK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM NA SPODZIE CIASTECZKOWYM
Wśród moich przepisów znajdziecie masę propozycji na wegańskie wersje sernika, w tym wiele typowo świątecznych. Jednak jak co roku przed …
WEGAŃSKIE MIĘKKIE PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM
Nie ma Świąt bez pierniczków, wiadomo! Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, ciasto nie wymaga długiego leżakowania, a lukier chłodzenia …