Wegański parmezan, to odpowiedź na zapotrzebowanie ze strony wegan na sypki ser zastępujący tradycyjny parmezan używany zazwyczaj we włoskiej kuchni.
Dla wielu osób ser kojarzony jest z cierpieniem… dla osób nietolerujących laktozy zjedzenie kojarzone jest z bólem brzucha, a dla wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to wegański parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie nadaje się do makaronów, zup, pesto jak i do posypania po pizzy. Ja zakochałem się w nim przy okazji robienia zupy brokułowej. Jest delikatnie ostry w smaku, a co najważniejsze, serowy! Wykonanie zajmuje dosłownie kilkanaście sekund i nie wymaga specjalnego sp…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Mleko sojowe – przepis
Przepis ten powstał w czasach gdy nie było ono dostępne w niemalże każdym sklepie, a w sklepach ze zdrową żywnością …
Paszteciki z soczewicą
Paszteciki z soczewicą to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. Z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, …
Pasta z soczewicy z kurkumą
Pasta z soczewicy jest dość szybka w przygotowaniu, a co najważniejsze w jej skład wchodzą produkty zazwyczaj będące w domu. …
Pomidorowa pasta fasolowa
Pomidorowa pasta fasolowa świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek. Świetne jest to, że możemy ją wykonać z pozostałości fasoli …