Chyba każdy weganin, weganka albo osoby z różnych powodów unikające serów zgodzą się ze mną, że czasami przychodzą momenty tęsknoty za kawałkiem rozpływającego się sera na lazani. Da się wytrzymać i machnąć ręką. Ale kiedy na stole pojawiał się talerz pełen gorącego spaghetti bez okruchów serowej posypki, było mi zawsze szczególnie ciężko. Było, dopóki nie zrobiłam wegańskiego parmezanu z migdałów!
Kiedy ponad rok temu odkryłam płatki drożdżowe, nie zachwyciły mnie od razu – ot, przyjemny pełen umami smak, ale nic specjalnego. Jednak prawdziwy zachwyt przyszedł niedawno kiedy Bob i Cara opublikowali na swoim blogu przepis na wegański parmezan z migdałów. Złapałam za garść migdałów, płatki drożdżowe i blender, a kiedy już wszystko razem zmiksowałam, to nie mogłam uwierzyć – mamma …
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Orzeszki sojowe – przepis
Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w …
Paszteciki ze szpinakiem
Paszteciki ze szpinakiem są proste i szybkie do zrobienia, o ile składniki wyjmiemy wieczorem do rozmrożenia. Na następny dzień wystarczy …
Guacamole (wegańskie, keto)
Podstawowy przepis na guacamole czyli meksykańską pastę z awokado, a także jak je urozmaicić dodatkami. Sprawdź, która wersja najbardziej...
Focaccia tradycyjna (wegańskie)
Focaccia to włoskie pieczywo polane oliwą z dodatkiem soli i rozmarynu. Idealne jako przekąska na imprezy, jako dodatek do potraw …