Jesień postanowiliśmy spędzić w górach. Wyjątkowo czule przyjęły nas Gorce, ich łagodne zbocza, przepiękne widoki i lasy pełne jeżyn, borówek oraz grzybów. Z każdego niemal spaceru wracamy z kolejną porcją darów lasu. Zdecydowanie najwięcej jest kurek! – strach z domu wychodzić, bo kurki są wszędzie! Zdarzają się także piękne okazy maślaków, borowików, podgrzybków… Właśnie z takich aromatycznych leśnych skarbów powstaje najlepszy wegański pasztet grzybowy na kanapki!
Jeśli jesteście akurat w mieście i nie po drodze Wam aktualnie do lasu, to wybierzcie się po grzyby na targ! – o tej porze roku jest ich najwięcej i można je kupić w najkorzystniejszej cenie. W przepisie na ten wegański pasztet grzybowy oczywiście sprawdzą się także grzyby mrożone (proporcje bez zmian) i suszone (2-3…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Smalec z fasoli
Smalec z fasoli czyli świetna wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Co więcej składa się głównie z białka, a nie z tłuszczu …
Masło orzechowe z migdałów, nerkowców i słonecznika
Domowe masło orzechowe. Można przygotować z każdego rodzaju orzecha bądź słonecznika. Doskonałe na kanapki czy dodatek do wypieków.
Imprezowe przekąski
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Hummus cytrynowy
Wyobraź sobie miseczkę kremowego hummusu o orzeźwiającym, cytrynowym smaku, delikatnie pikantnym, a jednocześnie tak harmonijnym, że nie możesz przestać