W moim rodzinnym domu najpopularniejszym ciastem był z całą pewnością sernik. Gdy przychodziły święta, zbliżała się jakaś uroczysta okazja lub po prostu spodziewaliśmy się gości przy niedzielnym obiedzie, wtedy zawsze cieszył oko i podniebienia. Od kiedy przeszedłem na weganizm, musiałem pokombinować z przepisem i tak właśnie powstał dzisiejszy wegański sernik z tofu, czyli tzw. TOFURNIK!
Pieczony tofurnik – KĄCIK PORAD
- Foremkę jakiej użyłem do pieczenia, to tortownica o średnicy 24cm.
- Tofu naturalne najczęściej kupuję w popularnych dyskontach i takie też polecam.
- Czekoladę, którą polecam użyć do polewy, to wegańska czekolada nadziewana masłem orzechowym. Smakuje świetnie i nie potrzebuje dodawania mleka roślinnego podczas topienia.
- Mleko rośl…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
trufle czekoladowo-kokosowe
Witaj grudniu! Jak wspaniale, że jesteś, bo już tęskniłam! A poważnie, to nie mogę uwierzyć, że to już! Przed chwilą …
Wieniec cynamonowy
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Tofurniczki orzechowo – czekoladowe
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.
Tofurnik dyniowy z kisielem żurawinowym
Blog z roślinnymi przepisami – wolnymi od mięsa, nabiału i produktów pochodzenia zwierzęcego.