Weganie, którzy odeszli od jedzenia mięsa ze względów etycznych (a przecież takich jest bardzo, bardzo wielu) tęsknią za smakami, które kojarzą im się z domem rodzinnym, imprezami czy tradycyjnymi potrawami. Są w stanie odtworzyć każdy smak by tylko zbliżyć się do tych miłych, ciepłych wspomnień, które jednak wiązały się z wykorzystywaniem zwierząt do tego celu.
Ostatnio przedstawiłem Wam przepis na Vegmezan, który doskonale sprawdza się jako posypka, zastępująca Parmezan. Tym razem mam dla Was tłustą reminescencje w lżejszej, równie aromatycznej i bardzo elastycznej wersji. Wegański smalczyk czyli smarowidło z białej fasoli to świetna alternatywa gdy mama już nie wytapia wieprzowego tłuszczu i nie nasyca go skwarkami lub gdy tradycyjny smalec zapachnie Wam na wiejskim stole podc…
Wartości odżywcze
Składniki i porcje
Składniki dla :
Podobne przepisy
Inne przepisy z podobnymi kategoriami
Paszteciki z soczewicą
Paszteciki z soczewicą to świetna przekąska lub dodatek do dania głównego. Z zewnątrz chrupiące ciasto francuskie, a w środku ostry, …
Wegański dip serowy
Prosty i zaskakująco pyszny wegański dip serowy dobry na wszystko!-na jesienny wieczór z filmem i na domówkę. Na stałe zagości …
Wegańska kiełbasa w słoiku – dla wielbicieli mięsnych smaków.
Przepis dla wielbicieli tradycyjnych smaków: wegańska kiełbasa, która ma prosty skład, dużo białka i naprawdę "kiełbasiany" smak.
Mleko sojowe – przepis
Przepis ten powstał w czasach gdy nie było ono dostępne w niemalże każdym sklepie, a w sklepach ze zdrową żywnością …